〉Radioterapia cu intenție curativă prezintă o eficiență similară intervenției chirurgicale. La pacienții cu tumoră prostatică cu risc redus, iradierea prostatei presupune 20-39 de sesiuni, de obicei administrate zilnic, circa 5 zile pe săptămână. De aceea, pacientul trebuie să aibă în vedere că este vorba despre un tratament pe termen lung.
〉La pacienții cu risc mai mare, radioterapia efectivă este efectuată împreună cu tratament hormonal pe o perioadă de timp cuprinsă între 6 și 36 de luni. Scopul acestei abordări este de a reduce dimensiunea tumorii, și de a face celulele maligne din tumora prostatică mai sensibile la iradiere.
〉Iradierea prostatei este considerată o intervenție mai blândă decât intervenția chirurgicală, riscul de apariție a reacțiilor adverse fiind doar puțin mai mic în comparație cu prostatectomia radicală. Disfuncția erectilă apare mai puțin frecvent dar nu este exclusă. Incontinența urinară după radioterapie are caracter de imperiozitate (de urgență), pacienții spun că „nu mai pot să ajungă la toaletă”.
〉Alte complicații specifice pot fi apariția de diaree cu rectoragii (sângerarea anală), tulburările de tranzit intestinal, hematuria (urinarea cu sânge), inflamația cronică a vezicii urinare sau stricturile uretrale (zone de îngustare a calibrului uretrei).
〉Radioterapia cu fascicule de protoni nu se asociază cu semnificativ mai puține complicații (comparații ample din literatura de specialitate nu au arătat diferențe), dar este unul din tipurile de radioterapie utilizate.

〉Altă opțiune este brahiterapia, cu granule de iod radioactiv implantate direct în prostată (radioterapie permanentă) sau cu ace radioactive introduse de două ori pe intervale scurte de timp (radioterapie temporară).
〉În general, dacă este indicat un tratament radical, medicul urolog care a efectuat biopsia și a stabilit diagnosticul va discuta în detaliu cu pacientul despre strategia terapeutică. Toate terapiile radicale trebuie prezentate, cu avantajele și dezavantajele asociate, inclusiv riscul de apariție a complicațiilor și cum pot fi acestea rezolvate sau ameliorate.
〉Dacă pacientul este interesat, va putea discuta și cu un radioterapeut sau cu un medic oncolog din centrul de urooncologie, specializat în tratamentul tumorilor din sfera urologică. Un avantaj în cazul cancerului de prostată este că, pentru cei mai mulți pacienți, timpul nu este presant și astfel, toate opțiunile terapeutice pot fi analizate cu atenție.