〉Simptomele specifice cancerului de prostată apar târziu în evoluția acestei neoplazii, când cancerul este fie în stadiul local-avansat sau chiar metastatic (atunci când boala s-a extins și la alte organe). Aproximativ 80% din cazurile de cancer de prostată sunt diagnosticate în stadiu precoce, ceea ce înseamnă că pacientul este asimptomatic sau simptomele sunt asociate cu alte patologii prostatice și nu cu cancerul de prostată în sine (hiperplazia benignă de prostată – adenomul de prostată, în termeni simpli).
〉Deși mai specifică pentru adenomul de prostată și mai puțin pentru cancerul de prostată, simptomatologia poate include micțiuni (urinări) frecvente pe timpul nopții, uneori cu volume mici de urină eliminate, imperiozitate urinară (nevoia urgentă de a urina) sau intermitență micțională (urinarea intermitentă), imposibilitatea de a urina (retenția de urină sau globul vezical) sau, din contră, pierderi de urină (incontinență urinară).
〉Este important de știut că simptome precum hematuria (urina de culoare roșie cu prezență de cheaguri sangvine, cauzată de prezența sângelui în urină) sau hemospermia (prezența sângelui în lichidul seminal) reprezintă o indicație de prezentare imediată la medicul de familie sau direct la medicul urolog.
Simptomele specifice cancerului de prostată, care, după cum afirmam anterior, sunt de regulă asociate cu boala în stadiu avansat pot fi următoarele:
- pierdere în greutate;
- stare generală de slăbiciune;
- edeme importante ale membrelor inferioare (umflarea membrelor inferioare);
- durere persistentă la nivelul pelvisului sau durere lombară (de regulă durere osoasă).