〉Este important să știți că terapia hormonală este sistemică, adică afectează întregul organism, nu doar prostata sau metastazele tumorale. Cele mai frecvente reacții adverse posibile ale castrării hormonale sunt bufeurile, fatigabilitatea (oboseala), creșterea în greutate, slăbiciunea musculară,
osteoporoza, modificarea glicemiei și a concentrației de colesterol, schimbări de dispoziție, tulburări de memorie și altele.
〉Este important totuși să subliniem că multe dintre aceste efecte nedorite pot fi combătute, de exemplu prin exerciții fizice regulate, o dietă adaptată, limitarea consumului de alcool, dezlegarea jocurilor de cuvinte încrucișate pentru a menține memoria alertă, urmărirea emisiunilor cu întrebări și răspunsuri, lecturi diverse și multe altele.
〉Știm că atunci când se stabilește diagnosticul de cancer, pacientul este într-o situație foarte dificilă. Nu este vorba doar despre diagnostic, dar și de teama legată de tratament, de complicații sau reacții adverse ce pot apărea în urma acestuia, de lipsa răspunsului la tratament și bineînțeles de prognosticul bolii. La acestea se adaugă problemele sociale, financiare, cele de la locul de muncă sau probleme personale, în legătură cu familia și prietenii.
〉Cu siguranță, această perioadă nu este foarte solicitantă doar din punct de vedere fizic, dar și psihologic, iar pacienții caută frecvent sfaturi pe internet, inclusiv implicându-se în discuții pe forumuri diverse, căutând metode „garantate” de vindecare sau informații despre anumite clinici specializate.
〉Ținem să precizăm că atât pentru diagnosticul, cât și pentru posibilitățile de tratament dar și pentru alegerea unui plan terapeutic adecvat nevoilor dumneavoastră trebuie discutat cu medicul dumneavoastră urolog și/sau oncolog sau cu o comisie a tumorii (”tumor board” în literatura anglo-saxonă) – de regulă formată din medicul urolog, oncolog, radiolog și radioterapeut, uneori și alte specialități. Acest lucru este util de regulă în cazul pacienților cu multiple comorbidități.